Raad kiest voor woningbouw in Hoefsvengebied

Raad kiest voor woningbouw in Hoefsvengebied
GroenLinksaf teleurgesteld, ondanks succesvol amendement.

GroenLinksaf is er gisterenavond niet in geslaagd de Raad te overtuigen te stemmen tegen woningbouw in het Hoefsvengebied. De afgelopen tijd had GroenLinksaf, in samenwerking met inwoners en oppositiepartij D66, actie gevoerd tegen de bouw van een nieuwe wijk aan de rand van het Hoefsvengebied, en had inwoners opgeroepen naar de raadsvergadering te komen.

Net als twee weken geleden tijdens de discussieavond over dit onderwerp was de raadzaal weer afgeladen vol. De publieke tribune was te klein om alle bezoekers een plek te geven, en velen moesten noodgedwongen de raadsvergadering volgen op het scherm in de hal van het gemeentehuis. En net als twee weken geleden was de ruime meerderheid van de aanwezigen tégen woningbouw in het Hoefsvengebied.

Al vroeg in het debat werd duidelijk dat de coalitiepartijen Lokaal Belang, VVD, CDA en ChristenUnie niet van plan waren te luisteren naar de actievoerende tegenstanders, met als argument dat er meer zwijgende voorstanders dan tegenstanders zouden zijn in Waalwijk.
GroenLinksaf stelde daarop voor om de inwoners van Waalwijk te peilen via het inwonerspanel, maar dat durfde de coalitie niet aan. Ook het voorstel van D66 om een referendum over het onderwerp te organiseren kon niet rekenen op steun van de coalitie, want dat zou het project alleen maar vertragen.

Daarmee leek het erop dat het voorstel het onveranderd zou halen, totdat er debat ontstond over het door GroenLinksaf ingediende amendement om de samenwerkingsovereenkomst met projectontwikkelaar Waalborgh uit het voorstel te schrappen. Door dit uit het voorstel te schrappen committeert de Raad zich niet aan afspraken met projectontwikkelaar Waalborgh betreffende de ontwikkeling van het Hoefsvengebied en behoudt de Raad in de toekomstige besluitvorming haar onafhankelijke rol.

Na een korte schorsing van vijf minuten bleken alle partijen zich te kunnen vinden in het door GroenLinksaf ingediende amendement en werd het unaniem door de Raad aangenomen.

Hierna werd er gestemd over het voorstel van het college om in te stemmen met de verdere uitwerking van de bouwplannen. Oppositiepartijen GroenLinksaf, D66, Werknemersbelang en SGP stemden tegen het voorstel, maar dit bleek helaas niet genoeg om het voorstel te verwerpen.

Daarmee heeft het college groen licht gekregen om verder te gaan met het uitwerken van de bouwplannen in het Hoefsvengebied. Dit betekent echter niet dat nu besloten is dat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden. Wordt vervolgd dus.

GroenLinksaf wil de actiegroep “geen woningen in het Hoefsvengebied/Akkerlanen”, alle andere Waalwijkers die de afgelopen periode actief actie gevoerd hebben en de aanwezigen tijdens de discussieavond en de raadsvergadering hartelijk bedanken.
Wij zijn teleurgesteld met de uitkomst van het debat, maar zullen nu en in de toekomst blijven strijden voor het behoud van het Hoefsvengebied.

Waalwijk, 14-07-2017

DENK JE MET ONS MEE?

GroenLinksaf zet zich in voor een groene, sociale en rechtvaardige wereld. We willen onze idealen realiseren, binnen en buiten de politiek. We zijn praktisch ingesteld, gericht op concrete resultaten op korte en lange termijn. Wil je met ons meedenken door lid te worden?

DEZE ARTIKELEN VIND
JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Nieuwe bomen Crispijnstraat Waalwijk

Vragen over Bomen

We hebben de afgelopen tijd heel veel vragen en opmerkingen gekregen over de bomenkap langs de Mozartlaan in Waalwijk. Begrijpelijk, want het is een ingrijpende

LEES MEER
voor elkaar WMO

WMO Beleid Waalwijk

Tijdens de Gemeenteraad van afgelopen donderdag heeft de voltallige raad ingestemd met het WMO Beleidsplan. Dat is een geweldig resultaat en een opsteker voor het

LEES MEER
baardwijkse overlaat

Geluidsscherm Baardwijk

Geluidsoverlast van de Maasroute A59, we hebben er in onze gemeente dagelijks mee te maken. Vooral de mensen in Baardwijk staan er mee op en

LEES MEER
groenlinksaf pleit voor beter OV

Beter OV in de kernen

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 9 maart 2023 stelde de Waalwijkse gemeenteraad het mobiliteitsplan vast. Een uitgebreid document waarin veel van de doelen van de

LEES MEER

SAMEN NAAR EEN betere toekomst

Word lid

van Groenlinksaf

Waalwijk