Woningbouwplan Gedempte Haven: 171 woningen en oog voor duurzaamheid

06-02-2022

Donderdag 3 februari werd het Stedenbouwkundig ontwerp voor de Gedempte Haven aangenomen door de Waalwijkse gemeenteraad. Met het plan worden 171 nieuwe woningen gerealiseerd, waaronder 52 sociale huurwoningen. We zijn blij met deze stap vooruit in het realiseren van meer woningen en groen in Waalwijk. Tegelijkertijd zien we ook nog een aantal verbeterpunten: het gebruik van groene gevels en een regeling waarbij Waalwijkers voorrang kunnen krijgen op de woningen.

Onze fractie beoordeelt het stedenbouwkundig ontwerp als positief. We vinden het toevoegen van het appartementen complex van 13 verdiepingen passend binnen het project. Projecten als deze beoordelen we op kwaliteit, duurzaamheid en inpassing in de omgeving. Er is veel vraag naar woonruimte en het is goed dat er met dit project aan een deel van de behoefte voldaan kan worden. Daarnaast is er in het plan aandacht voor een grote diversiteit aan groen op straatniveau en voor groene daken, die bijdragen aan verkoeling en waterberging.

Hoewel we blij zijn met de nieuwe ontwikkelingen voor de Gedempte Haven, zien we ook nog een aantal verbeterpunten. Zo kan het plan nóg groener gemaakt worden door de woningen van groen gevels te voorzien. We hebben aan de wethouder gevraagd om dit als ontwerpkeuze mee te geven aan de ontwikkelaars. Daarnaast moet er samen met betrokkenen gekeken worden of verbeteringen met betrekking tot parkeergelegenheid mogelijk zijn.

Tot slot vinden we het belangrijk dat de Waalwijkers profiteren van de bouw van extra woningen. Het Rijk werkt aan een regeling om eigen inwoners voorrang te geven bij de verkoop van starterswoningen. De wethouder reageerde positief op ons verzoek om te kijken of deze regeling ook voor woningen binnen dit project mogelijk is. De regeling zou naast de toevoeging van 52 sociale huurwoningen een echte impuls aan de Waalwijkse woningmarkt kunnen geven.

Het hele stedenbouwkundig ontwerp vind je hier.

DENK JE MET ONS MEE?

GroenLinksaf zet zich in voor een groene, sociale en rechtvaardige wereld. We willen onze idealen realiseren, binnen en buiten de politiek. We zijn praktisch ingesteld, gericht op concrete resultaten op korte en lange termijn. Wil je met ons meedenken door lid te worden?

DEZE ARTIKELEN VIND
JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Nieuwe bomen Crispijnstraat Waalwijk

Vragen over Bomen

We hebben de afgelopen tijd heel veel vragen en opmerkingen gekregen over de bomenkap langs de Mozartlaan in Waalwijk. Begrijpelijk, want het is een ingrijpende

LEES MEER
voor elkaar WMO

WMO Beleid Waalwijk

Tijdens de Gemeenteraad van afgelopen donderdag heeft de voltallige raad ingestemd met het WMO Beleidsplan. Dat is een geweldig resultaat en een opsteker voor het

LEES MEER
baardwijkse overlaat

Geluidsscherm Baardwijk

Geluidsoverlast van de Maasroute A59, we hebben er in onze gemeente dagelijks mee te maken. Vooral de mensen in Baardwijk staan er mee op en

LEES MEER

SAMEN NAAR EEN betere toekomst

Word lid

van Groenlinksaf

Waalwijk