Goed gedrag doet volgen!

‘Goed gedrag doet volgen!’ zo luidde de motie die tijdens de gemeenteraad op 10 oktober werd besproken.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen onbewust gedrag volgen uit hun omgeving. Zo kan de wijk waarin u woont, uw gedrag onbewust beïnvloeden. De kennis die uit dit onderzoek is vergaard, zal worden gebruikt om zo Waalwijk te gaan verbeteren.

Er is naar voren gekomen dat een verbodsbord niet altijd het gewenste gedrag bevordert. In tegendeel, deze borden kunnen zelfs leiden tot averechts gedrag. Zo bevestigd Veilig Verkeer Nederland dat het weghalen van verkeersborden het verkeer veiliger zal maken. Een ander nadeel aan deze borden is dat ze zo nu en dan een onveilig gevoel geven aan de inwoners. Als ergens verbodsborden staan zal dat zijn, omdat juist op die plekken de werking het hardst nodig zal zijn. Dit schrikt inwoners af, sommige zullen weldra een rechtsomkeert maken. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden in het wandelpark, zoals hieronder te zien is:

Maar het zien van goed gedrag kan mensen ook aansporen om dit voorbeeld te volgen. Zo kan er met behulp van deze omgevingspsychologie het gedrag van de inwoners worden beïnvloed.

Om dit te realiseren heeft Groenlinksaf deze motie ondertekent, opdat beter gedrag van de inwoners leidt tot een betere, schonere en veiligere buurt. Volgens de motie kan dit gewenste resultaat behaald worden doormiddel van het weghalen van een aantal overbodige borden. De regel, betreft het weghalen van verbods- en gebodsborden, geldt wel: ‘alleen daar waar mogelijk!’ Het weghalen zal alleen kunnen als dit niet in tegenstrijd gaat met de regel om duidelijk een verbod of gebod aan te moeten geven. Door deze borden weg te halen zal onder anderen ook het straatbeeld verbeteren.

Uiteindelijk is er gestemd en werd de motie aangenomen door het college. Nu zal er op korte termijn actie worden ondernomen om snel resultaten te kunnen boeken.

Door het verwijderen van verbodsborden creëren we hopelijk een evenwichtiger en veiliger Waalwijk!

DENK JE MET ONS MEE?

GroenLinksaf zet zich in voor een groene, sociale en rechtvaardige wereld. We willen onze idealen realiseren, binnen en buiten de politiek. We zijn praktisch ingesteld, gericht op concrete resultaten op korte en lange termijn. Wil je met ons meedenken door lid te worden?

DEZE ARTIKELEN VIND
JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Nieuwe bomen Crispijnstraat Waalwijk

Vragen over Bomen

We hebben de afgelopen tijd heel veel vragen en opmerkingen gekregen over de bomenkap langs de Mozartlaan in Waalwijk. Begrijpelijk, want het is een ingrijpende

LEES MEER
voor elkaar WMO

WMO Beleid Waalwijk

Tijdens de Gemeenteraad van afgelopen donderdag heeft de voltallige raad ingestemd met het WMO Beleidsplan. Dat is een geweldig resultaat en een opsteker voor het

LEES MEER
baardwijkse overlaat

Geluidsscherm Baardwijk

Geluidsoverlast van de Maasroute A59, we hebben er in onze gemeente dagelijks mee te maken. Vooral de mensen in Baardwijk staan er mee op en

LEES MEER
groenlinksaf pleit voor beter OV

Beter OV in de kernen

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 9 maart 2023 stelde de Waalwijkse gemeenteraad het mobiliteitsplan vast. Een uitgebreid document waarin veel van de doelen van de

LEES MEER

SAMEN NAAR EEN betere toekomst

Word lid

van Groenlinksaf

Waalwijk