Goed gedrag doet volgen!

‘Goed gedrag doet volgen!’ zo luidde de motie die tijdens de gemeenteraad op 10 oktober werd besproken.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen onbewust gedrag volgen uit hun omgeving. Zo kan de wijk waarin u woont, uw gedrag onbewust beïnvloeden. De kennis die uit dit onderzoek is vergaard, zal worden gebruikt om zo Waalwijk te gaan verbeteren.

Er is naar voren gekomen dat een verbodsbord niet altijd het gewenste gedrag bevordert. In tegendeel, deze borden kunnen zelfs leiden tot averechts gedrag. Zo bevestigd Veilig Verkeer Nederland dat het weghalen van verkeersborden het verkeer veiliger zal maken. Een ander nadeel aan deze borden is dat ze zo nu en dan een onveilig gevoel geven aan de inwoners. Als ergens verbodsborden staan zal dat zijn, omdat juist op die plekken de werking het hardst nodig zal zijn. Dit schrikt inwoners af, sommige zullen weldra een rechtsomkeert maken. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden in het wandelpark, zoals hieronder te zien is:

Maar het zien van goed gedrag kan mensen ook aansporen om dit voorbeeld te volgen. Zo kan er met behulp van deze omgevingspsychologie het gedrag van de inwoners worden beïnvloed.

Om dit te realiseren heeft Groenlinksaf deze motie ondertekent, opdat beter gedrag van de inwoners leidt tot een betere, schonere en veiligere buurt. Volgens de motie kan dit gewenste resultaat behaald worden doormiddel van het weghalen van een aantal overbodige borden. De regel, betreft het weghalen van verbods- en gebodsborden, geldt wel: ‘alleen daar waar mogelijk!’ Het weghalen zal alleen kunnen als dit niet in tegenstrijd gaat met de regel om duidelijk een verbod of gebod aan te moeten geven. Door deze borden weg te halen zal onder anderen ook het straatbeeld verbeteren.

Uiteindelijk is er gestemd en werd de motie aangenomen door het college. Nu zal er op korte termijn actie worden ondernomen om snel resultaten te kunnen boeken.

Door het verwijderen van verbodsborden creëren we hopelijk een evenwichtiger en veiliger Waalwijk!

DENK JE MET ONS MEE?

GroenLinksaf zet zich in voor een groene, sociale en rechtvaardige wereld. We willen onze idealen realiseren, binnen en buiten de politiek. We zijn praktisch ingesteld, gericht op concrete resultaten op korte en lange termijn. Wil je met ons meedenken door lid te worden?

DEZE ARTIKELEN VIND
JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Het GroenLinksaf Bankje

Om te vieren dat GroenLinksaf dit jaar 40 jaar bestaat hebben we een aantal leuke activiteiten georganiseerd voor onze leden, vrienden en ondersteuners. Maar we

LEES MEER

Vergaderschema najaar

In januari 2022 ging de Waalwijkse gemeenteraad over op een ander vergadermodel. In plaats van een cyclus met een A-raad en B-raad, werd er overgegaan

LEES MEER
Zomer in de tuin: Koninginnepage

Terugblik eerste helft 2022

Voordat we de zomervakantie ingaan, kijkt GroenLinksaf terug op de eerste helft van 2022. Het jaar begon met aangescherpte coronamaatregelen. Net als de gemeenteraad, moesten

LEES MEER
Samen werken aan de Toekomst Coalitieakkoord 2022-2026

Samen werken aan de Toekomst

Coalitieakkoord 2022-2026 11-06-2022 Samen werken aan de Toekomst is de titel van het coalitieakkoord 2022-2026. De presentatie ervan vond afgelopen donderdag plaats in het Schoenenkwartier.

LEES MEER

SAMEN NAAR EEN betere toekomst

Word lid

van Groenlinksaf

Waalwijk