Het nieuwe 5G netwerk, hoe gaat Waalwijk er mee om?

Veel landen zijn al bezig met het aanleggen van het 5G netwerk en ook Nederland lijkt langzaam aan de beurt te komen. Er zitten veel voor- en nadelen aan dit nieuwe netwerk. Natuurlijk belooft het 5G vele malen sneller te zijn dan het huidige 4G, maar moeten we ons niet druk maken over de gezondheid van de inwoners gezien de nieuwe 5G stralingen, of over de deels Chinese apparatuur? Er zijn nog veel onduidelijkheden rondom het onderwerp en daarom heeft GroenLinksaf vragen gesteld aan het college. We willen belangrijke dingen in kaart brengen rondom het nieuwe 5G netwerk en we willen weten hoe Waalwijk hier instaat.

Het is belangrijk om vooraf vast te stellen hoe Waalwijk met deze nieuwe ontwikkeling omgaat. Neemt Waalwijk het voortouw in deze ontwikkeling of zijn we wat terughoudender? Hierbij is het zaak dat we de inwoners hierover op tijd kunnen inlichten, zodat we mogelijk kunnen peilen of er ook raakvlak is bij hen.

De 5G stralingen zorgen ook nog voor wat ophef onder de inwoners. Dat is begrijpelijk. Wij willen dat de gezondheid van de inwoners voorop wordt gesteld en daarom hebben we ook hierover vragen over gesteld aan het college. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld voordat blootstelling negatieve effecten kan hebben op onze gezondheid? Hoeveel onzekerheid vindt Waalwijk acceptabel wat betreft deze 5G stralingen? Aangezien er nog geen onderzoek is wat ons kan vertellen of de stralingen ook daadwerkelijk een negatieve impact kunnen hebben, moet er worden gekeken naar hoeveel straling het maximum zou zijn in conform met de nieuwe telecom wet die zal worden geïmplementeerd in november dit jaar.

De plaatsing van de nieuwe antennes zal nog wat moeilijker worden dan gedacht. 5G antennes hebben namelijk een korter bereik dan 4G antennes. Dit betekent dat op bijna elke lantaarn, bushokje en gebouw een antenne zal moeten worden opgehangen. Dit laat ons met de vraag hoeveel vrijheid Waalwijk hierin krijgt om voorwaardes te stellen. Ook moeten we weten hoe dit werkt met de verschillende aanbieders die deze antennes zullen aanleggen en of er al overeenkomsten of contracten op tafel liggen.

Het aanleggen van het nieuwe netwerk zal ook kosten met zich meebrengen en graag willen we weten wie deze extra kosten gaan betalen. Er zal straks natuurlijk een hoger energieverbruik zijn, dus wie gaat dat betalen? Ook de gestegen kosten betreft het extra werk wat het 5G zal vereisen, zal moeten worden betaald. Daarnaast zal het aanleggen van glasvezel invloed hebben op de toegankelijkheid van de infrastructuur. Ook hier willen we meer informatie over krijgen. Verder is het belangrijk om te weten wie er straks verantwoordelijk is voor het onderhouden van het 5G netwerk zoals we het straks zullen kennen.

GroenLinksaf is tevens nieuwsgierig naar wat voor potentie de nieuwe zo gehete functie ‘crowd control’ heeft, of we deze functie in de toekomst kunnen toepassen op grotere evenementen en of deze functie onveilig is zonder nader onderzoek.

Het nieuwe 5G netwerk biedt veel nieuwe mogelijkheden, maar komt wel met een behoorlijke entourage. Daarom vinden we het essentieel om met de inwoners op tijd over verdere vorderingen rondom dit onderwerp te communiceren. Hopelijk kunnen wij inzicht brengen rondom de 5G situatie in Waalwijk doormiddel van de gestelde vragen.

 

De volledige vragen die we hebben gesteld lees je hier: Schriftelijke_Vragen_5G_GroenLinksaf

DENK JE MET ONS MEE?

GroenLinksaf zet zich in voor een groene, sociale en rechtvaardige wereld. We willen onze idealen realiseren, binnen en buiten de politiek. We zijn praktisch ingesteld, gericht op concrete resultaten op korte en lange termijn. Wil je met ons meedenken door lid te worden?

DEZE ARTIKELEN VIND
JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Nieuwe bomen Crispijnstraat Waalwijk

Vragen over Bomen

We hebben de afgelopen tijd heel veel vragen en opmerkingen gekregen over de bomenkap langs de Mozartlaan in Waalwijk. Begrijpelijk, want het is een ingrijpende

LEES MEER
voor elkaar WMO

WMO Beleid Waalwijk

Tijdens de Gemeenteraad van afgelopen donderdag heeft de voltallige raad ingestemd met het WMO Beleidsplan. Dat is een geweldig resultaat en een opsteker voor het

LEES MEER
baardwijkse overlaat

Geluidsscherm Baardwijk

Geluidsoverlast van de Maasroute A59, we hebben er in onze gemeente dagelijks mee te maken. Vooral de mensen in Baardwijk staan er mee op en

LEES MEER
groenlinksaf pleit voor beter OV

Beter OV in de kernen

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 9 maart 2023 stelde de Waalwijkse gemeenteraad het mobiliteitsplan vast. Een uitgebreid document waarin veel van de doelen van de

LEES MEER

Het GroenLinksaf Bankje

Om te vieren dat GroenLinksaf dit jaar 40 jaar bestaat hebben we een aantal leuke activiteiten georganiseerd voor onze leden, vrienden en ondersteuners. Maar we

LEES MEER

SAMEN NAAR EEN betere toekomst

Word lid

van Groenlinksaf

Waalwijk