Het nieuwe 5G netwerk, hoe gaat Waalwijk er mee om?

Veel landen zijn al bezig met het aanleggen van het 5G netwerk en ook Nederland lijkt langzaam aan de beurt te komen. Er zitten veel voor- en nadelen aan dit nieuwe netwerk. Natuurlijk belooft het 5G vele malen sneller te zijn dan het huidige 4G, maar moeten we ons niet druk maken over de gezondheid van de inwoners gezien de nieuwe 5G stralingen, of over de deels Chinese apparatuur? Er zijn nog veel onduidelijkheden rondom het onderwerp en daarom heeft GroenLinksaf vragen gesteld aan het college. We willen belangrijke dingen in kaart brengen rondom het nieuwe 5G netwerk en we willen weten hoe Waalwijk hier instaat.

Het is belangrijk om vooraf vast te stellen hoe Waalwijk met deze nieuwe ontwikkeling omgaat. Neemt Waalwijk het voortouw in deze ontwikkeling of zijn we wat terughoudender? Hierbij is het zaak dat we de inwoners hierover op tijd kunnen inlichten, zodat we mogelijk kunnen peilen of er ook raakvlak is bij hen.

De 5G stralingen zorgen ook nog voor wat ophef onder de inwoners. Dat is begrijpelijk. Wij willen dat de gezondheid van de inwoners voorop wordt gesteld en daarom hebben we ook hierover vragen over gesteld aan het college. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld voordat blootstelling negatieve effecten kan hebben op onze gezondheid? Hoeveel onzekerheid vindt Waalwijk acceptabel wat betreft deze 5G stralingen? Aangezien er nog geen onderzoek is wat ons kan vertellen of de stralingen ook daadwerkelijk een negatieve impact kunnen hebben, moet er worden gekeken naar hoeveel straling het maximum zou zijn in conform met de nieuwe telecom wet die zal worden geïmplementeerd in november dit jaar.

De plaatsing van de nieuwe antennes zal nog wat moeilijker worden dan gedacht. 5G antennes hebben namelijk een korter bereik dan 4G antennes. Dit betekent dat op bijna elke lantaarn, bushokje en gebouw een antenne zal moeten worden opgehangen. Dit laat ons met de vraag hoeveel vrijheid Waalwijk hierin krijgt om voorwaardes te stellen. Ook moeten we weten hoe dit werkt met de verschillende aanbieders die deze antennes zullen aanleggen en of er al overeenkomsten of contracten op tafel liggen.

Het aanleggen van het nieuwe netwerk zal ook kosten met zich meebrengen en graag willen we weten wie deze extra kosten gaan betalen. Er zal straks natuurlijk een hoger energieverbruik zijn, dus wie gaat dat betalen? Ook de gestegen kosten betreft het extra werk wat het 5G zal vereisen, zal moeten worden betaald. Daarnaast zal het aanleggen van glasvezel invloed hebben op de toegankelijkheid van de infrastructuur. Ook hier willen we meer informatie over krijgen. Verder is het belangrijk om te weten wie er straks verantwoordelijk is voor het onderhouden van het 5G netwerk zoals we het straks zullen kennen.

GroenLinksaf is tevens nieuwsgierig naar wat voor potentie de nieuwe zo gehete functie ‘crowd control’ heeft, of we deze functie in de toekomst kunnen toepassen op grotere evenementen en of deze functie onveilig is zonder nader onderzoek.

Het nieuwe 5G netwerk biedt veel nieuwe mogelijkheden, maar komt wel met een behoorlijke entourage. Daarom vinden we het essentieel om met de inwoners op tijd over verdere vorderingen rondom dit onderwerp te communiceren. Hopelijk kunnen wij inzicht brengen rondom de 5G situatie in Waalwijk doormiddel van de gestelde vragen.

 

De volledige vragen die we hebben gesteld lees je hier: Schriftelijke_Vragen_5G_GroenLinksaf

DENK JE MET ONS MEE?

GroenLinksaf zet zich in voor een groene, sociale en rechtvaardige wereld. We willen onze idealen realiseren, binnen en buiten de politiek. We zijn praktisch ingesteld, gericht op concrete resultaten op korte en lange termijn. Wil je met ons meedenken door lid te worden?

DEZE ARTIKELEN VIND
JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Bedankt, Dilek!

We zijn Dilek Odabasi enorm dankbaar voor haar jarenlange inzet voor onze partij en de Waalwijkse gemeenschap. Haar toewijding en harde werk hebben een blijvende

LEES MEER

Verslag Filmavond: Maak het simpel!

Vrijdagavond 15 maart organiseerden we een filmavond bij Winterdijk30B. Met leden en niet-leden werd de documentaire Maak het simpel gekeken over ingewikkelde regels en vastgelopen

LEES MEER
Filmavond Maak het simpel!

Filmavond: Maak het simpel!

Dit jaar organiseert GroenLinksaf Waalwijk een aantal filmavonden waarop we met inwoners in gesprek gaan over een actueel onderwerp. Deze avonden zijn bedoeld voor alle

LEES MEER

SAMEN NAAR EEN betere toekomst

Word lid

van Groenlinksaf

Waalwijk