Wachten op de vleermuizen in het Loonsche Land

Op dinsdagavond 7 juli zijn we met een aantal mensen o.l.v. Ton Stokwielder op excursie geweest. Het thema werd: Horen, Zien, Ruiken, Voelen en…Wachten.

De haag

We gingen op weg naar de grote historische rode beuk. Eerst kwamen we in een laantje waar Ton ons vroeg of we dat rijtje bomen kenden. Het bleek een oude beukenhaag te zijn die inmiddels flink was uitgegroeid. Door het kappen van omringende bomen wordt ruimte gegeven om deze oude beukenhaag tot een hoge poort uit te laten groeien. Op deze manier wordt zo  op verschillende plekken ruimte gemaakt voor bomen om uit te groeien. Ton heeft met zijn bedrijf  i.s.m. De Efteling een beheerplan gemaakt voor het landgoed.

 

Beukenweide

Daarna gingen we naar de beukenweide. Hier staan een flink aantal beuken op inmiddels verzuurde grond. We mochten aan de grond ruiken: erg muf. De micro-organismen in de grond kunnen de bomen niet meer genoeg voedsel geven die daardoor langzaam dood gaan. Voordeel hiervan is dat de bomen gastheer zijn voor veel bewoners. Bv. 8 zwarte spechten paren, 5 bonte-, en 2 groene. En veel vleermuizen die iedere avond uitvliegen naar de wijde omgeving tot aan Udenhout. Als je goed luistert kun je ze horen piepen. Onder de vleermuisgaten zie je  grote strepen poep.

 

Bewoners van de beuken?
Bewoners van de beuken?

In een volgend stukje bos moesten we even 10 tellen stil zijn om te voelen hoe het er was. Hier was het donker en beschut. Even verderop deden we hetzelfde in een klein bosje ratelpopulieren in het open veld. Hier voelde het licht en vrolijk. Hoewel natuurlijk ieder een eigen ervaring had.

Grote Rode Beuk

Op naar de beuk
Op naar de beuk

En daar was de Grote Rode Beuk. Een soort zaal! Zo’n 40 m. doorsnee en er komt elk jaar 30/40 cm. bij. Hij was lang verwaarloosd maar door bemesting is hij weer hersteld. We konden ook goed ruiken dat de grond hier een stuk gezonder is.

P7072919
Bladkamer

Tijd voor  de theepauze. Uit zijn rugzak toverde Ton bekertjes van de St. Wereldboom en een kan met heerlijke thee, die we op een boomstam geserveerd kregen.

Intussen was het tijd voor de terugtocht. In gezwinde pas liepen we achter Ton over een nieuw aangelegd stukje hei , waar een dassenburcht en een grote mierenhoop gepland waren. De dieren waren verstandig en hebben hun eigen stekje gezocht. Daarna nog langs een diepe poel waarvan niet zeker is of het een ven is of een schapenkuil. Tenslotte terug naar het beukenveld waar we ons best hebben gedaan om vleermuizen waar te nemen. We hebben er een paar zien vliegen. (nou ja..)maar ze hadden niet zo veel zin.

We hebben op deze manier in dit kleine stukje bos heel bijzondere dingen gezien dankzij het enthousiaste verhaal van Ton Stokwielder.Rodebeuk

DENK JE MET ONS MEE?

GroenLinksaf zet zich in voor een groene, sociale en rechtvaardige wereld. We willen onze idealen realiseren, binnen en buiten de politiek. We zijn praktisch ingesteld, gericht op concrete resultaten op korte en lange termijn. Wil je met ons meedenken door lid te worden?

DEZE ARTIKELEN VIND
JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Nieuwe bomen Crispijnstraat Waalwijk

Vragen over Bomen

We hebben de afgelopen tijd heel veel vragen en opmerkingen gekregen over de bomenkap langs de Mozartlaan in Waalwijk. Begrijpelijk, want het is een ingrijpende

LEES MEER
voor elkaar WMO

WMO Beleid Waalwijk

Tijdens de Gemeenteraad van afgelopen donderdag heeft de voltallige raad ingestemd met het WMO Beleidsplan. Dat is een geweldig resultaat en een opsteker voor het

LEES MEER
baardwijkse overlaat

Geluidsscherm Baardwijk

Geluidsoverlast van de Maasroute A59, we hebben er in onze gemeente dagelijks mee te maken. Vooral de mensen in Baardwijk staan er mee op en

LEES MEER
groenlinksaf pleit voor beter OV

Beter OV in de kernen

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 9 maart 2023 stelde de Waalwijkse gemeenteraad het mobiliteitsplan vast. Een uitgebreid document waarin veel van de doelen van de

LEES MEER

SAMEN NAAR EEN betere toekomst

Word lid

van Groenlinksaf

Waalwijk